Solucan gübresi

Solucan Gübresi nedir? Mama nasıl hazırlanır? Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?

Solucan gübresi işine ticari olarak başlamak istiyorsanız 10-15m2 kapalı alanınız olması ve 1m2 alan için en az 35-40 bin adet solucan gerekir. Bunu en az ve minumum olarak düşünmelisiniz. İlk yıl için bir kazanç düşünme şansımız yoktur. Neden olduğunu okudukça öğreneceksiniz.

Solucan Gübresi nedir?

Solucan gübresi diğer bir deyişle vermikompost, çeşitli organik atıkların (hayvan dışkısı, sap, saman, evsel meyve sebze atıkları, bahçe yaprak atıkları, talaş, atık kağıt vb.) bazı toprak solucanları tarafından sindirilmeleri sırasında kompostlaştırılması sonucu elde edilen ve tarımsal endüstride organik gübre ve toprak düzenleyici olarak kullanılan bir üründür

Solucanlara verilen atıkların solucanların sindirim sisteminden geçirip sonra da dışkıladığı ve bu şekilde içinde sindirim sisteminden geçmeyen herhangi bir madde kalmayan ürüne solucan gübresi denir.

Solucan gübresi bir çeşit doğal organik gübredir. Solucanlar, kendilerine verilen besinleri vucutlarından geçirler ve dışkı olarak geri bırakırlar. Beslenmeleri sonucunda dışkılarından humus oluşur ve bu toprak için verimli bir humustur.

Bir Bilgi: Solucan gübresinin kimyasal analizi yapıldığında 15 cm kalınlığındaki iyi toprak katmanı ile karşılaştırıldığında, içeriğinde toprakta bulunandan 5 kat daha fazla kullanılabilir azot, 7 kat daha fazla kullanılabilir potasyum ve 1,5 kat daha fazla kalsiyum içerdiği tespit edilmiştir. Ek olarak, besin ömrünün diğer topraklarla karşılaştırıldığında 6 kat daha fazla uzun olduğu ve ayrıca fosforun solucanın sindirim sisteminden geçerken bitkinin alabileceği fosfor formuna dönüştüğü tespit edilmiştir.

Solucanları beslemek için kompost (mama) nasıl hazırlanır?

Kullanılacak hammadde; en önemli malzemelerden biri büyük baş hayvan gübresidir. (İyi yanmış olması gereklidir)

Kompost yapımına uygun materyaller;

Çimen, ot, ağaç yaprakları

Mısır sapı, yaprakları, koçan yaprakları veya öğütülmüş koçan

Buğday, arpa veya yulaf samanı

Talaş, kağıt, karton parçaları (yazılı ve renkli kağıt olmaz),

Yonca, fındık, fıstık, ay çekirdeği veya ceviz kabukları

Mutfak atıkları çay posası, yumurta kabukları, sebze ve meyve artıkları ve kabukları

Solucan kapasitesi nasıl arttırılır?

Solucan gübresi

Bu örnekte olan bütün varsayımlar da gereken şartların karşılandığını varsayıyoruz.

35-40 bin adetle başladığınızı varsayarsak 1m2lik bir alanda tahmini 3-4 ay sonra 75-80 bin adet solucanımız oluyor ve alanı 2 katına çıkarıp solucanların alanını genişletmemiz gerekiyor. Böylelikle alanımız 2m2 ve solucan sayımız 75-80 bin. Yine 3-4 ay bir zaman sonra 150-160 bin adet solucanımız oluyor ve alanımız yine 2 katına çıkarak 4m2 alan oluyor. 1 sene olduğunda tahmini olarak 300-350 bin adet solucanımız oluyor. Doğru şartlar sağlandığında tahmini olarak bu şekilde katlayarak ilerleyebiliyorsunuz.

Gereken şartları karşıladığınızda bu oranlar tahmini olarak bu şekildedir. Bu solucanların çoğalmasını anlamanız için bir örnektir. Bu sayıyı 15-20 katına kadar çıkarmak da mümkündür.

Tabi para kazanmak için milyonlarca solucanımız olmalı.

1 milyon kaliforniya solucanı ile başlarsak 1 yıl sonunda yaklaşık olarak 8-9 milyon arası kaliforniya solucanınız olacak.

Basitçe formül; 1 milyon 4 ay sonra 2 milyon, bir 4 ay sonra 4 milyon, yine bir 4 ay sonra 8 milyon. (Her 4 ayda bir iki katına çıktığını varsayıyoruz.)

Solucan gübresi ne kadar kazandırır?

Solucan gübresi üretiminde dile getirilen aylık 10.000-15.000 TL kazanıyorum iddaası (iddaa diyorum çünkü gerçek değil) bir çok kişinin bu işe para kazanma hırsı ile girmesine neden oluyor (Tabii bunun sonucu hüsranla sonuçlanıyor). Bu rakamlar yeni başlayanlar için kesinlikle geçerli değil hatta ve hatta ilk 2 yıl için para kazanmak bile mümkün değil desek doğru söylemiş oluruz.

Solucan gübresi üretimine para kazanma hırsı ile değil üretim yapma amacı ve patron değil çalışan olarak girdiğiniz zaman kazanırsınız.

Ticari olarak bu işe girmeniz için en az 10 milyon ve üzeri bir solucan popülasyonuna ihtiyacınız vardır. Ama bu işe direk 10 milyon solucan alıp başlamak yerine daha az miktarda alıp süreçleri öğrenerek ve bilgi birikimi yaparak ve de solucanlarınızın nasıl gübre üreteceklerini öğrenerek yapmanız daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Ticari olarak veya başlangıç yapmak amacıyla solucan gübresi üretimi işine girmek isterseniz ilk önce yapmanız ve öğrenmeniz gereken şeylerin başında "mama nasıl yapılır?" bu sorunun cevabını bilmeniz gerekir. Bu işe girişin en başında mama hazırlama aşaması gelir.

Mama bulmak çok kolaydır. Ama yanlış mama solucanlarınızı kaybetmenize neden olabilir.

Solucan gübresi üretimi tesisi maliyeti ne kadar?

Solucan gübresi tesisi

İlk başlangıç için tesis kurma gibi bir zorunluluk yoktur. Kapalı herhangi bir alanda solucan gübresi üretimine başlanabilir. İlk 2 yıl için yatırım maliyeti 40-50 bin tl gibi bir maliyetle başlayabilirsiniz. Daha sonraki yıllar için kapasite artımı için ilk 2 yılda kazandıklarınızla beraber daha fazla yatırım yapabilirsiniz. Büyük bir işletme olarak başlamak için 200-300 bin tl ile ticari olarak başlamak mümkündür.

İlk kurulumun dışında mama temin etmek için de bir maliyetiniz olacaktır. İyi ve hızlı bir üretim için çok soğuk ve çok sıcaklarda ortamın ısısını ve nemini ayarlamanız gerekir. Sıcak iklimlerde soğutma maliyeti, soğuk iklimlerde ısıtma maliyeti olabilmektedir. En güzel üretim için ortam sıcaklığını 18-25 derece arasında tutmak gereklidir. Nem oranınında %30 ile %90 arasında tutmanız gerekir.

Solucan gübresi üretimi nasıl yapılır?

Solucan gübresi üretmek için mutlaka "Eisenia Foetida" cinsi solucanlarımızın olması gereklidir. Kapalı bir alanın olması şarttır. Açık alanda üretmek mümkün değildir. Alt zemin beton olmak koşuluyla yerde mezar şeklinde yere 10-15 cm mama sererek solucanlarınızın bu mamayı tüketmelerini beklemelisiniz. Mama olarak %70 hayvan gübresi (çok iyi yanmış olmalı) ve diğer çürüyebilecek atıklardan oluşan bir mama verebilirsiniz. Lütfen "iyi bir mama nasıl üretilir?" başlığından yazımızı okuyunuz.

Solucanlar mamayı tükettikten sonra ortalama 1 hatfa gibi bir zaman sonra tekrar 10-15 cm yüksekliğinde bir mama tekrar solucanlara verilerek bu süreç sürekli olarak tekrarlanır. Yere sermek yerine sürekli akış sistemi ile de yapabilirsiniz.

solucan maması fiyatları (solucan maması satın al)

Sürekli akış sistemi nedir?

Solucan gübresi sürekli akış sistemi

Sürekli akış sisteminde solucanların yer ile teması önlenerek yerden 50-60cm bir yükseklikte uzunluk 5-7 metre genişlik 1-15 metre ve havuz yüksekliği (derinliği) en fazla 70 cm olarak bir havuz hazırlayabilirsiniz. Bu havuzun altında ileri geri haraket edebilecek oluşan gübreyi sıyırabilecek bir bıcak sistemi ile alt kısımdan gübreyi alarak üstten mama, alttan gübre olmak şeklinde devamlı olarak üretim yapabilirsiniz.

Solucanları nasıl ve nerden temin edebilirim?

Solucanları solucan satışı yapan firmalardan adet bazlı veya toplu olarak temin edebilirsiniz. Solucan fiyatları firmadan firmaya değişmektedir. Solucan gübresi için solucanların "kırmızı kaliforniya solucanı (Eisenia Foetida) olması en iyi verim için gereklidir. Solucan alırken sıtıcı firmanın sertifikasının olup olmadığını sormanın doğru cinci almanız açısından önemlidir.

Aylık olarak ne kadar gübre üretebilirim?

Sürekli akış sistemi kullanarak üstten verdiğiniz mamanın tahmini yarısı kadarını alttan gübre olarak alırsınız. Örneğin 7m2 olan bir sürekli akış sisteminde haftalık 300-400 kg mama verdiğinizde alt kısımdan 150-200 kg gibi bir gübre alırsınız. Aylık 800-900 kg gübre alırsınız. Gübre satış için hazırlandığında nemini biraz kaybedeceğinden bu değer biraz daha düşük olacaktır. Bu değerler m2 de 40-50 bin solucan olduğunu varsayarsak oluşur.

Solucan gübresi nasıl satılır?

İlk ürettiğiniz solucan gübresini çevrenizde bulunan çiftçilere dağıtarak bu gübreyi denemelerini sağlarsanız denemeleri sonucunda farkı gördüklerinde sizden gelip solucan gübresi almak isteyeceklerdir. Bu rakam birkaç çiftçiye çıktığında sizin ilk ürettiğiniz ürünlerinizi satmanızı sağlayacaktır. Çiftçilerimiz bilinçlendikçe bu gübreye ihtiyaç daha da artacaktır. Şuan ki üretim talebin yanında sayılamayacak kadar az bu sebeple ürün satışı konusunda bir kaygınız olmayacaktır. Çiftçi size gelmezse siz ona gideceksiniz.

Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?

 

© 2020 Tüm Hakları Saklıdır.
Bu site "Ferdi Korkmaz" tarafından hazırlanmıştır.
İletişim